tom yam putih ...eksperimen how to make tom yam with my uncle
hai blogerss semua tengah leka2 main fb a.k.a muka buku...my uncle telah mencadangkan satu idea yang bernas a.k,a terbaik...nie antara perbualan ak and my uncle.
my uncle:"mie jom rini kita masak tom yam putih" ko gie call ibu tanya resepi dierr..
me: nanti owang call..
ak pun serves cari dalam internet...kat sini ak kongsi resepinyerr
bahan-bahan
1. Tuangkan air kedalam periuk
2. Masukkan ayam & bawang putih
3. Masukkan udang dan terus masukkan tomato, biarkan 1 minit
4. Masukkan air asam jawa, kacau
5. Besarkan api sebesar-besarnya, dan masukkan sekaligus serai, daun limau purut & bahan yang diblender (bawang besar dan serai) . Biarkan menggelegak kuat selama kira-kira 30 saat la lebih pun tak apa..
6. Perlahankan sekecil-kecil api. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan lada jarum (Sebenarnya kalau tak masuk gula pun boleh, takut ada yang nak rasa manis sikit)
7. Taburkan serbuk lada hitam dan perahkan limau nipis 2 belahan. Pastikan proses ini berlaku 8.tidak lebih 20 saat
9. Tutup api. Angkat terus dan hidangkan
mari mencuba....
my uncle:"mie jom rini kita masak tom yam putih" ko gie call ibu tanya resepi dierr..
sekadar hiasan |
ak pun serves cari dalam internet...kat sini ak kongsi resepinyerr
bahan-bahan
- 1biji bawang besar
- 4ulas bawaputih
- 1batang serai dititk
- kulit limau purut(secukup rasa)
- cili.padi A.K.A cili api
- asam jawa(dibuat air)
- 2biji limau..
- udang atau ayam
- 1biji tomato
kobis bunga - air 2mangkuk
1. Tuangkan air kedalam periuk
2. Masukkan ayam & bawang putih
3. Masukkan udang dan terus masukkan tomato, biarkan 1 minit
4. Masukkan air asam jawa, kacau
5. Besarkan api sebesar-besarnya, dan masukkan sekaligus serai, daun limau purut & bahan yang diblender (bawang besar dan serai) . Biarkan menggelegak kuat selama kira-kira 30 saat la lebih pun tak apa..
6. Perlahankan sekecil-kecil api. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan lada jarum (Sebenarnya kalau tak masuk gula pun boleh, takut ada yang nak rasa manis sikit)
7. Taburkan serbuk lada hitam dan perahkan limau nipis 2 belahan. Pastikan proses ini berlaku 8.tidak lebih 20 saat
9. Tutup api. Angkat terus dan hidangkan
mari mencuba....
Comments