Posts

Showing posts from June, 2009

sate

Image
Bahan-Bahan: Untuk 140-150 cucuk sate 2 kilo dada ayam 1 kilo isi ayam dari seekor ayam tanpa dibuang lemak Bahan untuk memerap ( disatukan dan dikisar) 10 ulas bawang merah 1 ulas bawang besar 6 ulas bawang putih 4 batang serai 5 inci halia 2 sudu makan jintan manis ditumbuk kasar 1 sudu makan jintan putih ditumbuk kasar 1 sudu biji ketumbar ditumbuk halus. Bahan perasa 5 sudu makan serbuk kunyit 2 sudu makan madu. 500 grm gula Bahan perasa 5 sudu makan serbuk kunyit 2 sudu makan madu. 500 grm gula pasir Cara: isi ayam dari bahagian dada dan seekor ayam dipotong kiub jangan dibuang lemaknya. satukan dengan bahan memerap dan masukkan bahan perasa.gaulkan bahan ini sebati dan simpan didalam peti sejuk semalaman cucuk isi ayam yang telah diperap semalaman dgn lidi sate. siap sedia untuk dibakar dan dihidangkan Cadangan Hidangan: sajikan sate dengan kuah kacang,hirisan timun dan bawang merah

Chicken Chop

Image
Bahan-Bahan: 1 ekor ayam (diambil peha dan dada) 1 biji telur 1 biji tomato 1 helai daun salad Sedikit daun pasli Sedikit lada sulah 20 gm potato chip (digoreng) 20 keping biskut tawar (dikisar halus Sedikit Lea & Perrin atau tepung ubi (untuk disapu pada ayam) Bahan sos: 1 biji lada buah 1 biji bawang besar 2 sudu besar sos cili ½ batang lobak merah 1 sudu besar sos tomato 1 sudu besar sos lea & perrin 2 ulas bawang putih (dicincang halus) Cara: Gaulkan ayam bersama lada sulah, lea & perrin. Kemudian gaul rata menggunakan tepung ubi. Pecahkan sebiji telur dan celupkan ayam. Salutkan biskut tawar yang telah dikisar ke ayam. Goreng ayam hingga kekuningan dan angkat. Masakkan sos selama satu minit. Hidangkan.

Nasi Ayam

Image
Bahan-Bahan: 1 kg beras 500 gm lemak ayam 200 gm bawang merah - dimayang 200 gm bawang besar - dimayang 100 gm bawang putih - diketuk 3 helai daun pandan 1 ½ liter stok ayam 50 ml minyak bawang putih Sedikit garam Sedikit lada sulah Sedikit gula Cara: Cara memasak ayam: 1 ekor ayam (1.6 kg) Didihkan air dan rebus ayam selama 45 minit. Keluarkan ayam daripada periuk dan toskan. Potong-potong dan boleh dihidangkan Cara membuat sos cili: 500 gm cili merah 100 gm halia 20 ml lemak/minyak ayam 10 ml jus limau nipis Garam secukupnya Gula secukupnya Campurkan kesemua bahan hingga sebati Cara membuat sos halia: 600 gm halia muda 100 ml minyak ayam Garam secukupnya Gula secukupnya Campurkan kesemua bahan hingga sebati Cara Memasak: Panaskan minyak bawang putih. Tumis bawang putih, bawang merah dan bawang besar. Setelah naik baunya masukkan lemak ayam dan daun pandan. Masak beras dengan stok ayam berserta dengan bahan-bahan yang telah ditumis. Kemudian masukkan garam, lada sulah dan gula. Masak

Nasi Kerabu

Image
Bahan-bahannya:- 2 tin susu beras 2½ tin susu cair 1 sudu teh lada hitam 2 ulas bawang merah sedikit kelapa parut 1 ekor ikan kembung bakar Bahan untuk ulam:- sedikit kacang panjang (dimayang halus) sedikit daun kunyit (dimayang halus) sedikit taugeh (dimayang halus) Cara Membuatnya:- 1. Beras di bersihkan. Kemudian ditanak hingga masak dengan 2½ tin susu cair. 2. Ikan kembung diambil isinya kemudian ditumbuk hingga lumat bersama lada hitam, bawang merah dan kelapa parut. Tambahkan garam secukup rasa, setelah itu goreng sebentar tanpa minyak hingga kering kemudian angkat ke tepi. 3. Gaulkan nasi bersama bahan ulam serta sambal kelapa ketika menghidangkan.

Nasi Beryani

Image
Nasi Beryani Bahan-bahannya:- 4 cawan beras (basuh dan toskan) 1 cawan susu cair 1 biji air perahan limau 5 sudu besar minyak sapi 4½ cawan air sejuk Bahan Giling:- 20 biji badam 12 ulas bawang merah 4 ulas bawang putih 1.2 cm halia Cara Membuatnya:- 1. Panaskan minyak sapi dan tumis bahan giling kemudian masukkan susu cair serta air. 2. Bila mendidih masukkan beras dan biarkan hingga kering airnya. 3. Ambil sekeping ayam beriyani masukkan ke dalam nasi dan tutup semula dengan nasi. 4. Biarkan di atas api hingga nasinya tanak.