Nasi Ayam


Bahan-Bahan:
1 kg beras
500 gm lemak ayam
200 gm bawang merah - dimayang
200 gm bawang besar - dimayang
100 gm bawang putih - diketuk
3 helai daun pandan 1 ½ liter stok ayam
50 ml minyak bawang putih
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
Sedikit gula
Cara:
Cara memasak ayam:
1 ekor ayam (1.6 kg)

Didihkan air dan rebus ayam selama 45 minit. Keluarkan ayam daripada periuk dan toskan. Potong-potong dan boleh dihidangkan

Cara membuat sos cili:
500 gm cili merah
100 gm halia
20 ml lemak/minyak ayam
10 ml jus limau nipis
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Campurkan kesemua bahan hingga sebati

Cara membuat sos halia:
600 gm halia muda
100 ml minyak ayam
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Campurkan kesemua bahan hingga sebati

Cara Memasak:
Panaskan minyak bawang putih. Tumis bawang putih, bawang merah dan bawang besar.

Setelah naik baunya masukkan lemak ayam dan daun pandan.

Masak beras dengan stok ayam berserta dengan bahan-bahan yang telah ditumis.

Kemudian masukkan garam, lada sulah dan gula. Masak nasi sehingga tanak.

Comments

Popular posts from this blog

Transurethral resection of the prostate (TURP)

Wisma Amal Cahaya Bistari