Posts

Showing posts from December, 2011

tom yam putih ...eksperimen how to make tom yam with my uncle

Image
hai blogerss semua tengah leka2 main fb a.k.a muka buku...my uncle telah mencadangkan satu idea yang bernas a.k,a terbaik...nie antara perbualan ak and my uncle.
my uncle:"mie jom rini kita masak tom yam putih" ko gie call ibu tanya resepi dierr..
me: nanti owang call..
ak pun serves cari dalam internet...kat sini ak kongsi resepinyerr
bahan-bahan
1biji bawang besar4ulas bawaputih 1batang serai dititkkulit limau purut(secukup rasa)cili.padi A.K.A cili apiasam jawa(dibuat air) 2biji limau..udang atau ayam1biji tomato
kobis bunga air 2mangkuk cara-cara
 1. Tuangkan air kedalam periuk
2. Masukkan ayam & bawang putih
3. Masukkan udang dan terus masukkan tomato, biarkan 1 minit
4. Masukkan air asam jawa, kacau
5. Besarkan api sebesar-besarnya, dan masukkan  sekaligus serai, daun limau purut & bahan yang diblender (bawang besar dan serai) . Biarkan menggelegak kuat   selama kira-kira 30 saat la lebih pun tak apa..
6. Perlahankan sekecil-kecil api. Masukkan garam dan gula …

chim chum...what is the chim chum..

Image
chim chum  rasa  nak tahu sangat pasal chim chum bila perkataan tu keluar dari mulut my uncle..kowang semua pernah dengar chim chum tu mesti ader yang selau dengar kan.. ini info sikit pasal chin chum credit tochentahatibersuara.
...walaupun bebola dan ade jugaklah makanan sampingannya contohnya...hirisan daging dan ayam yang dibakar diatas bekasnya dan di dalamnya terdapat arang yang dibakar....2 gelas air pun x cukup...sup nye pun wa cakap lu...sedapp bangat sup chin chum ni dihidangkan dalam cerek kemudian dituang disekeliling dapor steamboat tadi...
ala-ala  maca steambot.. steambot is all about seafood..and this chim chum thing are about bebola and same slice of meat and chicken..wahhh try to write in english...klakorrr...klu der kengkawan yang tahu kat mana nak cari chin chum nie leh g tau ak...just comment ...

JOM join SEGMEN| 10 Perkara Pelik Tentang Saya by Cekbolat !!

Image
JOM join SEGMEN| 10 Perkara Pelik Tentang Saya by Cekbolat !!segmen  saya dapat tau dari sahabat blogger saya shahirahpuat..saja-saja  jer join...hilangkan perasaan bosan and penat setelah sekian lama berbakti pada masyarakat heheheh...berbakti lah sangat...jom lah sesapa yang baca nie join clik link http://emybloggergirl.blogspot.com/2011/11/jom-join-segmen-10-perkara-pelik.html
10 perkara pelik tentang saya...tak tau la kan kalau x pelik plak..pape pun just laynzzzzz.............1.kalau makan masakan orang suka komen mengalahkan master chef..klu sendiri yang masak awal2 dah bagi tau xsedap jangan complen..2.kalau stress suka makan coklat xpun aiskrim...macam bebudak plak rasanyerr..3.suka belanja owang sampai xsedar duit dah nak kering hahahha...pada orangyang tertentu jerr saya belanja bukan orang sebarangan...4.suka beli buku tapi nak bacanyerr agak bermasalah untuk habiskan satu buku..beli banyak tapi bacenyerrr kadang-kadang setahun baru habis baca..kadang xbaca pun aader buat ko…