Monday, December 19, 2011

tom yam putih ...eksperimen how to make tom yam with my uncle

hai blogerss semua tengah leka2 main fb a.k.a muka buku...my uncle telah mencadangkan satu idea yang bernas a.k,a terbaik...nie antara perbualan ak and my uncle.
my uncle:"mie jom rini kita masak tom yam putih" ko gie call ibu tanya resepi dierr..
sekadar hiasan
me: nanti owang call..
ak pun serves cari dalam internet...kat sini ak kongsi resepinyerr
bahan-bahan
  1. 1biji bawang besar
  2. 4ulas bawaputih 
  3. 1batang serai dititk
  4. kulit limau purut(secukup rasa)
  5. cili.padi A.K.A cili api
  6. asam jawa(dibuat air)
  7. 2biji limau..
  8. udang atau ayam
  9. 1biji tomato
    kobis bunga 
  10. air 2mangkuk
cara-cara
 1. Tuangkan air kedalam periuk
2. Masukkan ayam & bawang putih
3. Masukkan udang dan terus masukkan tomato, biarkan 1 minit
4. Masukkan air asam jawa, kacau
5. Besarkan api sebesar-besarnya, dan masukkan  sekaligus serai, daun limau purut & bahan yang diblender (bawang besar dan serai) . Biarkan menggelegak kuat   selama kira-kira 30 saat la lebih pun tak apa..
6. Perlahankan sekecil-kecil api. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan lada jarum (Sebenarnya kalau tak masuk gula pun boleh, takut ada yang nak rasa manis sikit)
7. Taburkan serbuk lada hitam dan perahkan limau nipis 2 belahan. Pastikan proses ini berlaku 8.tidak lebih 20 saat
9. Tutup api. Angkat terus dan hidangkan
mari mencuba....



post signature

chim chum...what is the chim chum..

  
post signaturechim chum  rasa  nak tahu sangat pasal chim chum bila perkataan tu keluar dari mulut my uncle..kowang semua pernah dengar chim chum tu mesti ader yang selau dengar kan.. ini info sikit pasal chin chum credit tochentahatibersuara.
...walaupun bebola dan ade jugaklah makanan sampingannya contohnya...hirisan daging dan ayam yang dibakar diatas bekasnya dan di dalamnya terdapat arang yang dibakar....2 gelas air pun x cukup...sup nye pun wa cakap lu...sedapp bangat sup chin chum ni dihidangkan dalam cerek kemudian dituang disekeliling dapor steamboat tadi...
ala-ala  maca steambot.. steambot is all about seafood..and this chim chum thing are about bebola and same slice of meat and chicken..wahhh try to write in english...klakorrr...klu der kengkawan yang tahu kat mana nak cari chin chum nie leh g tau ak...just comment ...

Tuesday, December 6, 2011

JOM join SEGMEN| 10 Perkara Pelik Tentang Saya by Cekbolat !!

JOM join SEGMEN| 10 Perkara Pelik Tentang Saya by Cekbolat !!

segmen  saya dapat tau dari sahabat blogger saya shahirahpuat..saja-saja  jer join...hilangkan perasaan bosan and penat setelah sekian lama berbakti pada masyarakat heheheh...berbakti lah sangat...jom lah sesapa yang baca nie join clik link http://emybloggergirl.blogspot.com/2011/11/jom-join-segmen-10-perkara-pelik.html


10 perkara pelik tentang saya...tak tau la kan kalau x pelik plak..pape pun just laynzzzzz.............

1.kalau makan masakan orang suka komen mengalahkan master chef..klu sendiri yang masak awal2 dah bagi tau xsedap jangan complen..

2.kalau stress suka makan coklat xpun aiskrim...macam bebudak plak rasanyerr..

3.suka belanja owang sampai xsedar duit dah nak kering hahahha...pada orangyang tertentu jerr saya belanja bukan orang sebarangan...

4.suka beli buku tapi nak bacanyerr agak bermasalah untuk habiskan satu buku..beli banyak tapi bacenyerrr kadang-kadang setahun baru habis baca..kadang xbaca pun aader buat koleksi jerr..

 

5. kalau makan kat luar mesti order air kosong + air manis.kurrangkan gula dalam minuman tambahkan manis dalam senyuman kempen sekejap..

6.suka makan lauk kari..kalau ader kari juah pun jadik sampai bertambah 2 makan.hahahhah anak sapa nie...

7.suka naik teksi klu nak keluar pi jalan2 walupun ader motor kesayangan...nikmati keindahan katakan.

8.xsuka angkat call. lebih suka sms dari call...huuhuhuhu busy lakatakan sampai xder masa angkat call sms bleh pulak hahahha masalah2..

9.suka pergi kerja awal satu atau dua jam awal...dah jadi tabiat...xdapat nak dielakan..tp klu lambat tu kekadang ader gaksss...pelik 2 rajin ssangat ker kerja nie...mcm malas jer hahahah jangan marah just jokeee,,,

10.suka sangat dengar lagu minus one dari lagu yang dengar penyanyi nyanyi lagu tu music jer lagi best hahaha

tu saja jer la yang pelik or xpelik tentangf diri saya...hahahha macam kelakor plak bila dah tulis benda nie....hahahhah gelak sambil berguling2...just enjoy layanzzzz terbaik..

 tag to my frienzz

-shahirahpuat-

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails