Friday, July 10, 2009

Macam mana nak tukar TEMPLATE for BLOGGER ONLY

Assalamualaikum,
ramai kawan-kawan saya yang aktif blogging ni, entri-entri diorang pun power2, tapi blog diorang masih pakai template default..jadi khusus untuk kawan-kawan tercinta, kali ini saya nak kongsikan dengan kawan-kawan yang belum tahu cara nak menukar template BLOGGER step by step.(yang dah tau dok diam k) Blogger template ni ada bermacam-macam kategori antaranye

1- template kolum (2 kolum,3 kolum, 4 kolum)
2- template magazine (ala-ala majalah gitu)
3. polaroid ni (mcm psiko ckit hahaha)
4. 2.0 web (macam web perniagaan)

so sebagai blogger di blogspot, kita mempunyai pilihan yang banyak untuk mengguna dan menukar ganti template blog kita sesuka hati. Banyak web yang menawarkan koleksi template untuk blogger ni. Kat sini nak kongsikan template daripada BTemplates.Com.

Jom kita mulakan.

1. mula2 masuk we BTemplates.Com. (macam ni paparan nya)


2. Kemudian, pilih template yang berkenan dihati dan download template tersebut (kebanyakkan disediakan page review bagi setiap template - e.g: dreamy)


3. Dah siap download, Unzip kan file yang di download tadi, jika tiada software boleh gunakan perisian winrar.
4. sekarang sign in ke akaun blogger.com anda.
5. pilih layout
6. savekan code2 html yang penting (e.g: shoutbox, jam, kalendar, statistik dll ke dlm note pad @ swaktu dengannya)
7. pilih edit html
8. download full template terlebih (untuk back up)
9. Tekan browse dan pilih file template yang telah di unzip tadi ( e.g: dreamy.xml)




10. upload kan file tersebut dan akan keluar macam ni.

11. pilih comfirm & save
12. dah siap


13. jika gambar diatas tak keluar dan jadi macam ni


14. pilih pick new template --> pilih minima --> save template



15. ulang step 7-11.

16. sekarang bolehlah add kembali widget2 anda yang telah di save kan kod2 nya.

ok itu saje cara-caranya. Selamat mencuba

7 comments:

mudah2u said...

menarik betul blog nie

eija ^_^ said...

huhu

tak dapat.. sebab widget semua hilang

ninie said...

kak..unzip 2 cne?xphm

ekYnz said...

thanks . sgt membantu ~

ekYnz said...

thanks . sgt membantu ~

cex gulew-gulew chinta said...

bagus..

Anonymous said...

macam mana nak buat , bile tkr theme tp xada tempat nak new post ,,,smua item yg kat itas tu xdela..huk3

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails